Anita ElgerotÄr född 1947 i Stockholm, där jag fortfarande bor.
Jag målar huvudsakligen i akryl på duk, men gör också mixed media-målningar, då jag bl.a. använder sand. När jag använder sand blandar jag sand från många olika delar av världen, blandar deras olika strukturer.

Hela mitt liv har jag haft ett nära förhållande till konst och foto. Jag började studera konst på konstskola, men valde att avsluta de studierna. I stället studerade jag psykologi och var sedan under många år yrkesverksam som psykolog.

Som konstnär har jag studerat måleri för olika konstnärer och gått kortare utbildningar i Sverige och USA. Varje sommar mellan 2001-2010 deltog jag i ett konstnärsresidens på södra Öland och målade med handledning av olika konstnärer, främst konstnären Curt Källman.
Tilldelades 2008 stipendium för att studera konst på Vermont Studio Center, USA, på Artist Residency Program med enskild handledning av bildkonstnären Peter Acheson och skulptören/målaren/fotografen Grace Knowlton.

Under flera år har jag tecknat kroki och experimenterat med olika konstnärliga uttrycksformer såsom collage, skulptur och foto. Jag har haft utställningar på olika platser i Sverige, Europa, Nordamerika, Asien och deltagit i flera konstprojekt och workshops.

Jag skriver också om bl.a. konst, kultur och livet. Bloggar regelbundet.
Har publicerat texter i Magasin1 (Kultur1), Bildkonstnären (Svenska Konstnärsförbundet) och Brofästet (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation BRO). En berättelse i "Liv i coronans tid" (2020), (Projekt PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna). Deltar i boken “Survivor” (2009) med två noveller samt målningar (Projekt FAOS (Female Artwork of Sweden) och BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation)).

I september 2003 drabbades jag av cancer. Under de tuffa behandlingarna, när kroppen inte orkade mer och jag färdades på den tunna gränsvägen mellan liv och död, öppnades något nytt upp inom mig som förde mig till en plats av absolut stillhet bortom tid och rum. Denna plats i mitt inre återvänder jag till när jag behöver vila, komma ikapp och återfinna mig själv men också för att få kontakt med källan till kreativitet och skapande, med livet självt.